Пътища и нови работни места ще откриват управляващите тази година

Два дни властта заседава в Боровец. Цялата парламентарна група на БСП, премиерът Пламен Орешарски и повечето министри очертаха приоритетите на управлението през следващите месеци.

 

От срещата в Боровец произтече цяла канонада от обещания и намерения по всички възможни сфери на управлението, обясни репортерът ни Калина Влайкова, която проследи форума.

 

Инфраструктура

 

Инфраструктурата е първата важна тема. Управляващите уверяват, че не е важна информацията, изнесена от опозицията, че Регионалното министерство груби европейски пари. За последните осем месеца са разплатени половин милиард лева към различни бенифициенти, основно за строителство на пътища, като до края на годината се очаква да бъдат разплатени 655 млн. лева.

 

До края на годината предстои да бъдат завършени 94 км нови пътища, включително лот 1 и лот 2 на АМ „Марица” (65 км), лот 4 на АМ „Струма” (15 км). Ще бъде завършена Северната дъга в София, както и обходният път на Враца.

 

Правителството планира да стартира масиран ремонт на третокласната мрежа, която е 35% от пътната мрежа на страната. За целта са заделени над 50 млн. лева до края на 2014 г.

 

С държавни пари ще бъдат построени два нови язовира – Луда Яна (52 млн. лв.) и Пловдивци (40 млн. лв.)

 

Здравеопазване

 

Нови спешни центрове бяха акцент в представените от здравния министър Таня Андреева приоритети. В 35 болници ще бъдат изградени нови спешни центрове, като 11 от тях ще бъдат големи и  модерни центрове по модела на „Пирогов”.

 

Безработица

 

Борбата с безработицата все така се заявява като приоритет. Властта обещава още през април да бъдат създадени нови 13 230 работни места по различни програми, както и 128 000 новонаети млади хора до 29-годишна възраст до края на годината..

 

Енергетика

 

На фона на тези позитивни новини, по време на семинара стана ясно, че загрубяват отношенията между държавата и електроразпределителните дружества. Министърът на енергетиката Драгомир Стойнев постави ултиматум, че ако до вторник ЕРП-тата не изплатят дължимите 318 млн. лв. към НЕК, той ще се обърне към прокуратурата и ще призове енергийния регулатор лицензите на дружествата да бъдат отнети.

 

Тютюнопушене

 

Спорната тема за пушенето в заведенията не фигурира официално в дневния ред на партийния форум. За нея обаче стана въпрос още снощи. От Здравното министерство настояват за допълнително затягане на ограниченията. Паралелно обаче депутати от мнозинството готвят поправки, които да либерализират режима.

 

Управляващите харесаха много семинара и си обещаха да го превърнат в традиция, като го провеждат през няколко месеца. Така следващият се очертава да бъде непосредствено след евроизборите. 

 

Повече за решенията на властта след форума в Боровец гледайте във видеото.