В Крим има около десетина бази с общо 15 000 военни

Задава ли си военен конфликт в Крим след драматичните събития от последните дни? След като вчера за първи път имаше жертви на конфликта, днес бойци от кримските сили за самоотбрана завзеха ключовата украинска военноморска база в Севастопол.

 

Превземането на базата премина без сериозни изблици на насилие, без стрелба. Украинските военни се оттеглиха и не оказаха съпротива. След щурма в Севастопол над 50 войници от украинските военноморски сили, начело с командира вицеадмирал Серхий Хайдук, са напуснали, носейки вещи и документи.

 

Над сградата бяха издигнати флаговете на Русия и руския Черноморски флот. Според руската осведомителна агенция ИТАР-ТАСС украинците са излезли безпрепятствено и са били посрещнати от свои роднини на портала на комплекса. Агенция „Ройтерс” уточнява, че първите украински военни, напуснали щаба в Севастопол, са били невъоръжени и облечени в цивилни дрехи.

 

Оръжията на украинците са иззети. Както виждате ние вече контролираме базата. Всичко е наред”, заяви Михаил Сулдин, командващ кримските сили.

 

Междувременно командващият Черноморския флот на Русия вицеадмирал Александър Витко обяви, че вчерашната стрелба в Симферопол, при която загинаха двама души, е била провокация.

 

Там е действал снайперист, както на Майдана", уверява висшият военен.

 

Витко предупреди никой от украинските военноморски сили да не стреля, дори от барикади. „Огънят не е играчка. Моля това да се разбира дословно", обяви вицеадмиралът.

 

Западните сили продължават да критикуват действията на Москва по казуса „Крим”. Британският премиер Дейвид Камерън, който от началото на кризата е изненадващо пасивен, заяви:

 

Мисля, че е важно да действаме заедно с нашите партньори и мисля, че трябва да обсъдим дали да не изключим Русия от Г-8 за постоянно”, заяви Дейвид Камерън.

 

Руският външен министър Сергей Лавров коментира, че въведените срещу Москва санкции от Европейския съюз и Съединените щати ще имат последствия, без да влиза в подробности.

 

В същото време президентът Путин нареди на министерството на труда в най-кратки срокове да увеличи пенсиите на жителите на Крим до средното за Русия равнище или почти два пъти.

 

В Крим има около десетина бази с общо 15 000 военни. Ситуацията определено е доста сложна и доста непредвидима. Позициите на украинската армия не са за подценяване, въпреки че руското надмощие поне като брой войници и бойни кораби е очевидно. Украйна продължава да разполага с няколко черноморски бази в Крим. Освен това има 3 военни летища, макар и блокирани. Украинската власт, поне към момента, не изглежда готова да се примирява с развитието на ситуацията.