От фирмата инвеститор казват, че проектът е изцяло съобразен с новите екологични изисквания

Новият проект за изграждане на курортен комплекс "Блек Сий Гардънс Еко Ризорт" до плаж Карадере е силно редуциран спрямо този от 2008 г., се посочва съобщение до медиите от името на фирмата инвеститор.

 

Не се предвижда разширяване на урбанизираната територия и промяна на предназначението на земеделски земи и горски територии. Новият инвестиционен проект на "Мадара Юръп" АД, по който предстои процедура по ОВОС, е изцяло съобразен с новите изисквания по опазване на околната среда и защитените зони, се казва в съобщението.

 

От фирмата определят като невярна информацията, че проектът предвижда застрояване на повече от 80% от зелените площи. Уточнява се, че устройствени и технически показатели на застрояването предвиждат максимална референтна стойност на цялостното застрояване в границите на терена да е 208 000 кв. метра разгъната застроена площ.

 

Инвестицията изцяло е съобразена с изискванията за опазване на природните местообитания на дивата флора и фауна и на дивите птици в района, като целта е да се изгради балансирана и устойчива среда, с разумна и минимална антропогенна намеса, се посочва в съобщението.

 

Сред предимствата на инвестицията се отбелязват откриване на повече от 500 преки работни места и на над 2500 непреки работни места, както и привличането на групи туристи от пазари, които не са приемали България като луксозна петзвездна дестинация досега.

 

Очертава се проектът да бъде една от най-големите преки чуждестранни инвестиции в България през последните години, информират от фирмата. Отбелязва се приносът към държавния бюджет и бюджета на община Бяла чрез плащането на данъци и такси, както и че по време на строителството на екокомплекса почти изцяло дейностите ще бъдат възложени на местни фирми, а по при експлоатацията му услугите ще бъдат предоставяни преимуществено също от местни фирми.

 

В съобщението се подчертава, че проектът от 2014 г. е само идеен и е възможно да претърпи промени, съгласно оценката по ОВОС. Въпреки това продължават масираните протести срещу застрояването на плажната ивица