Според него, ако ако това не стане "ще проведат избори, които ще са просто без арбитър"

„Трябва да отидат да си променят закона, иначе ще им се смеят от Брюксел и няма да имат лице да застанат след това пред европейските институции”, каза председателят на ГЕРБ Бойко Борисов след заседанието на Консултативния съвет за национална сигурност (КСНС), тъй като днес се очакваше да говорят и за състава на Централната избирателна комисия (ЦИК). 

 

Борисов подчерта, че в момента от 19 членове в ЦИК председателското място, без да е победила на избори, има БСП, зам.-председател от "Атака", секретар от ДПС. "По закон протоколите от изборите се подписват от председателя и от секретаря, сиреч всеки протокол ще бъде подписан от БСП и ДПС, под същата благосклонна роля на "Атака" както и в Народното събрание", каза Борисов, цитиран от БГНЕС. Според него, ако не се промени законът "ще проведат избори, които ще са просто без арбитър". 

 

На въпрос дали ГЕРБ биха внесли промени, лидерът на партията добави, че е казал и на председателя на НС и на председателя на ДПС "с най-голямо удоволствие съм готов отново да дискутираме по избирателната комисия, може за един ден да се промени законът, защото тяхната аритметика не излиза. Те спорят ДПС и "Атака", че имат по двама члена и се чувстват пренебрегнати, а ние без председател, без зам.-председател, без секретар". Според него промените в закона може да са "най-малкото е, да увеличат членовете на избирателната комисия".

 

Борисов определи Изборния кодекс като "закон, който е абсолютен провал на Мая Манолова". "Абсолютен провал – закон за едни избори само защото ако са три партии в НС или 5 – този закон не работи. Сиреч това е закон, правен само за тези избори. От 19 човека, ГЕРБ има 6, победителят на парламентарните избори има председател на ЦИК. За пореден път БСП, без да са победили си изземват функции”, заяви още лидерът на ГЕРБ. 

 

"Мая Манолова направи закон само за тези избори – за четири партии в НС, ако партиите са три или пет, този закон не може да важи. Е, това е законотворчеството на БСП. ЦИК е важен, защото по същия начин се пренареждат надолу районните избирателните комисии”, допълни още Борисов.