От днес всеки може да разгледа дома на пророчицата край храма „Света Петка Българска”

След 17 години съдебни спорове за вещите на Ванга, от днес всеки може да разгледа дома й край храма „Света Петка Българска”. Там пророчицата е обичала да си почива и е допускала само най-близките си хора.

 

На Благовещение къщата на пророчицата отново оживя. Стотици разгледаха стаите, в които Ванга се е хранила, почивала, посрещала е гости и е пророкувала. Сред тях беше и семейство Харизанови.

 

„Починаха ни дечица и отидехме при нея и тя първия път ни изпъди, затова че се наредихме без ред. Благодарение на нея, ние сега имаме две прекрасни деца и внучета”, споделя Димитър Харизанов.

 

Домът на Ванга изглежда точно така, както тя го е оставила. За чудесата в тази къща свидетелства и часовникът в стаята, която приживе Ванга предоставяла за венчавки и кръщенета. Стрелките му спрели в минутата, в която петричката пророчица умира. А най-близките й приятелки и до днес си спомнят за сбъднатите й пророчества.

 

„Преди години ми е говорила, че ще има една промяна у България. Ще почнат младите хора да ходят голи. Но това трябва да изживее България. Не слушат, те са си вироглави, но това трябва да мине”, казва Атидже Демирева.

 

Къщата ще бъде отворена за посетители всеки ден. Входът е безплатен, единственото условие, обаче е да се гледа, но да не се пипа.

 

Репортер: Екатерина Николова