Това реши Европейският парламент

С 80% трябва да бъде намалено потреблението на пластмасови торбички до 2019 година, реши Европейският парламент. Условието важи за всички държави от ЕС. 

 

Депутатите препоръчаха налагане на данъци и налози на търговски ограничения или забрани. 

 

Пластмасовите торбички, изхвърляни на боклука, са сериозен проблем за околната среда и водят и до замърсяването на водните басейни и екосистемите, допълват от Европарламента.

 

„Както вече показаха няколко водещи в решаването на проблема държави, значителното намаляване на употребата на пластмасови торбички, е лесно постижимо с последователна политика. Бързото им изваждане от употреба е приложима мярка по отношение на проблема с пластмасовите отпадъци в околната среда“, заяви докладчикът Маргрете Аукен.

 

Неговото предложение беше прието с 539 гласа „за“, 51 „против“ и 72 „въздържал се“.

 

През 2010 г. всеки гражданин на ЕС е използвал 198 пластмасови торбички, около 90% от които са били с дебелина под 50 микрона. При запазване на съществуващата ситуация се очаква, че потреблението на пластмасови торбички ще се увеличи дори повече. Според оценка на въздействието, направена от Европейската комисия, през 2010 г. над 8 милиарда пластмасови торбички са били изхвърлени на боклука в целия ЕС.