Не трябва да се обсъждат въпроси от вътрешните компетенции на Украйна, заяви Върховната Рада

Властите в Киев са готови да участват в преговори по кризата в страната и в тристранен формат, т.е. без участието на Москва. Срещата трябва да се състои на 17 април в Женева. По думите на украинския външен министър Андрей Дешчица руската страна още не е взела решение за участие.

 

„Към днешна дата имам потвърждение от страна на САЩ и ЕС. Доколкото ми е известно г-н Лавров (руският външен министър) още не е взел решение, защото руската страна постави ултиматум да не се допуска използване на сила срещу протестиращите в източните украински региони”, обясни пред журналисти Дешчица, цитиран от Интерфакс.

 

Първият дипломат на Киев не изключи възможността преговорите да се проведат и без участието на Русия, защото украинското правителство е готово и за такъв вариант.

 

Междувременно на закрито заседание вчера Върховната Рада прие декларация, в която се подчертава, че преговорите трябва да бъдат насочени към нормализиране на положението в страната и съсредоточени към прекратяване на действията на Русия, които застрашават териториалната цялост на Украйна и провокират сепаратистки настроения. 

 

Членовете на украинския парламент, подкрепили документа, посочват също, че в Женева не трябва да се обсъждат въпроси от вътрешните компетенции на Украйна, предаде ИТАР-ТАСС.