В Донецк сформират избирателна комисия за предстоящия референдум

Флагове на провъзгласената Донецка република се развяха в още два града в Източна Украйна.

 

След митинг пред градския съвет в Новоазовск, Донецка област, активисти издигнаха знамето на сградата, а депутати от местния парламент се обявиха за провеждане на референдум за суверенитета на републиката.

 

Флагът на т.нар. народна република бе издигнат и в град Красноармейск, предаде агенция Интерфакс.

 

Днес в Донецк започна работа по създаването на централна избирателна комисия, която ще се заеме с организацията и провеждането на референдума за независимост. Допитването е насрочено за 11 май.

 

Очаква се на референдума гражданите в областта да бъдат попитани както дали подкрепят създаването на независима Донецка република, така и в състава на коя държава имат желание да бъде тя – дали да остане в рамките на Украйна, или да се присъедини към Руската Федерация.

 

Напрежението в източните украински региони остава изключително високо, след като властите в Киев дадоха ход на военна операция срещу проруските активисти, окупирали сгради на местната администрация и силите за сигурност. Информацията, която пристига от горещите точки е противоречива.

 

По-рано колона от няколко бронетранспортьора под руски флаг окупираха центъра на град Славянск. В последствие от Киев признаха, че бронираните машини са били на украинските въоръжени сили. Остава неясно дали са пленени от демонстрантите или екипажите им са преминали доброволно на тяхна страна.