Общо 1500 са били т.нар. непотвърдени заявления на българи

Нов ЕГН-скандал седмици преди евроизборите. Стотици ЕГН-та на българи в чужбина се оказаха невалидни и това се случва не само в една държава. Общо 1500 са били т.нар. непотвърдени заявления на българи, искащи да гласуват в чужбина. 

 

Централната избирателна комисия (ЦИК) обаче е изчистила доста голяма част от съмненията и в момента заявленията с неточности в данните са 600. Информацията за това, че в заявленията за гласуване на стотици българи в чужбина стоят несъществуващи ЕГН-та е публикувана на официалния сайт на ЦИК.  

       

Най-объркани или разсеяни се оказаха сънародниците ни в Холандия - 137 са там невалидните ЕГН-та или номера на документи. Следват ги българите в Белгия със 113 съмнителни декларации. 

 

Съмнения за фалшификация в ЦИК обаче нямат. Според тях става въпрос за грешка от технически характер. Ако се окаже, че тези хора все пак съществуват, но не са попаднали в списъците, те няма да изгубят правото си на вот. Те ще бъдат дописани в деня на изборите срещу валиден документ за самоличност и заявление, че няма да гласуват на друго място. 

 

Докато от ЦИК и Комисията за защита на личните данни още изясняват ЕГН-казусите, в цялата страна кипи усилена подготовка за деня на вота - почти като пролетно почистване.

 

Изборите осигуриха ремонти на училища и читалища в Монтанско. От прахта вече излизат и урните, които ще прибират вота ни. Ден преди вота в секциите ще очакват и всички необходими канцеларски материали.