Парламентът може да заседава извънредно по време на ваканцията до евровота

Задава се четвърти вот на недоверие на кабинета "Орешарски". Гласуването "за" и "против" управляващите може да прекъсне дългата депутатска ваканция, която започна от днес. ГЕРБ обявиха, че ще внесат поредния вот на недоверие, този път заради проблемите в енергетиката, заради изкуственото задържане на цените, воденето на държавните предприятия към фалит и забавянето на „Южен поток”.

 

Вот на недоверие обаче така и не беше внесен днес, докато работеше деловодството на Народното събрание. От ГЕРБ обявиха, че до последния момент са чакали информация за състоянието на енергийните предприятия.

 

По-рано днес хората на Бойко Борисов за пореден път решиха, че няма да осигурят кворума в залата и останаха навън - дори за дебата за отстраняването на Мая Манолова от заместник-председателското място в парламента, а именно те поискаха това. Опозицията остана извън залата, за да покаже писмо от финансовия министър, в което пише, че повече пари за МВР няма. А точно това се обещава с последните промени в закона. Размахвайки документа, лидерът на ГЕРБ съобщи, че ще има нов вот на недоверие. Предпочитал да говори за намеренията не в залата, а в кулоарите.

 

„Политическа игра, без мисъл за енергетиката и за отстояването на националния интерес”, така определи вота на недоверие енергийният министър Драгомир Стойнев, който обаче виждал в това добра възможност за анализ на сектора.

 

На фона на коментарите за поредния вот, Реформаторският блок показа документи, които доказвали, че последните промени в Закона за енергетиката са диктувани от Русия, така че тръбата на „Южен поток” да обслужва само интересите на Москва.

 

На 9 май - депутатите от левицата дойдоха на работа окичени с георгиевски лентички, които в Русия символизират победата.

 

Днес в Народното събрание имаше и разгорещени дебати "за" и "против" заместник-председателя Мая Манолова. В крайна сметка Манолова остава на поста си. По време на дебатите обаче политиката, като че ли, беше изместена от лични нападки. Чуха се дори упреци, че мъжете в ГЕРБ завиждали на Манолова и още, че ставало въпрос за чисто "естетическа завист".

 

От днес участник във всичко това ще бъде и новият депутат от левицата - Иван Ченчев. Той се закле и зае мястото на Петър Курумбашев. Ченчев е бивш спортен журналист - досега беше прес-аташе на ЦСКА.

 

Подробности за събитията в парламента ще научите от видеото.