Според Станишев традиционното неучастие на левите в европейски избори е причина за резултата

„Искам да кажа на многото говорители, които се появиха тази вечер, да не прибързват да говорят от името на българския народ. Тези, които говорят, че изборите са насочени срещу правителството, правят тежка грешка. Очевидно е обаче, че резултатите, които постигнахме, са незадоволителни и разочароващи.”
 
Това заяви лидерът на БСП Сергей Станишев по време на официалната пресконференция на партията след приключилите европейски избори.
 
„Искам да поздравя и ГЕРБ, и всички партии, които спечелиха достатъчно доверие, за да имат своите представители в Европейския парламент. Много ми се иска да вярвам, че независимо от политическите различия, всички ще работят за доброто на България, а не за своите политически интереси”, коментира Станишев.
 
Той обяви, че макар тепърва да предстои да се видят резултатите в целия ЕС, се очертава най-голяма загуба да претърпи Европейската народна партия.  
 
„В България стана ясно, че партиите, които водиха кампания като за национални избори, постигнаха по-добрия резултати от тези, които водиха кампания като за европейски избори, като във втората категория включвам „Коалиция за България”, нашите партньори и БСП”, отбеляза Сергей Станишев.

Още по темата

 
Той заяви, че БСП възприема негласуването на много хора с леви убеждения като предупреждение, което ще бъде анализирано много внимателно в следващите дни и седмици. 
 
АБВ не получиха доверие от избирателите на левицата в достатъчна степен. Може да се говори за техен неуспех, но въпреки това разколебаха много наши членове”,  не пропусна да спомене Станишев.
 
Резултатът е изненада за нас. Ние се представихме по-слабо, отколкото казваха всички социолози. Едната причина е традиционното неучастие на левите хора в европейски избори. Ние не постигаме тази мобилизация, която постигаме на националните избори. Втората причина е, че хората очакват много по-категорични и ясни позиции и резултати в управлението. БСП не изконсумира никакви позитиви от управлението, което е очевидно. На много места очевидно не сме отговорили на очакванията на нашите избиратели. След като в първите шест месеца се направиха много неща, сега има нужда от по-ясен хоризонт и ангажираност. Третият фактор е разделянето и разпиляването на леви гласове”, заяви още лидерът на БСП.
 
Журналистически въпроси към БСПВъв връзка с аферата „Бобов дол” и изборите, които БСП организира под строй, Сергей Станишев обясни единствено, че левицата е направила много за българската енергетика и за това да има работа и заплати за хората, които работят там. „БСП се старае и печели доверие с кауза”, заключи червеният лидер .