По думите му ДПС е най-последователната евроатлантическа партия на България

"Резултатът ни е впечатляващ. ДПС е устойчива трета политическа сила с или без автобуси”, заяви на официалната пресконференция в НДК лидерът на ДПС Лютви Местан.

 

„Има два неоспорими критерия за това дали резултатът на дадена партия може да се определи като успех. Първият – резултатът да се сравни с този на последните европейски избори. ДПС увеличава резултата си в сравнение с 2009 г. Вторият е сравнението с резултата на съответната политическа сила спрямо последните парламентарни избори. По този критерий ДПС е единствената политическа сила, която не губи нищо от резултата си през месец май 2013 г. Обратното, може да се окаже, че сме единствената политическа сила, която съхранява резултата си и дори го надгражда”, коментира Лютви Местан.

 

Той зададе един въпрос към присъстващите – какво още трябва да направи ДПС, за да бъде припознато като българска партия – най-последователната евроатлантическа партия на България. Според него въпрос на време е да получи и това признание.

 

Въпроси на журналисти към ДПС"ГЕРБ отново безспорно са първа сила, за което имам политическата доблест да ги поздравя. Има нужда обаче от прецизен анализ на резултатите на евровота в търсене на отговора, освен да определят победителя, дали той задава алтернатива”, заяви лидерът на ДПС

 

По думите му важен извод след евровота е, че се е разширила географията на ДПС и представя още един щрих към окончателното доизграждането на движението "като либерална, национална партия на България”.

 

На въпрос на журналисти за бъдещето на кабинета "Орешарски” и отношението на ДПС спрямо него, Местан коментира, че оттук нататък всяка политически сила, когато чуе името на ДПС, ще се сеща за няколко синонима – коректност, предвидимост и лоялен партньор.

 

На въпрос нужна ли е актуализация на програмата на правителството, Местан отговори положително, но по думите му по-важният въпрос е за бъдещето на кабинета. 

 

"Ако той ще продължи, актуализацията е неизбежна. Дори да беше още по-силен вотът на ДПС обаче, с нито едно наше действие няма да дадем основание да се помисли, че движението би искало разширяване на властовите си позиции. Въпрос на политическа култура е как ще се отнесем към успеха си. Отговорът е прост – изключително отговорно”, коментира Местан.