Военната хунта, която завзе властта миналия месец, започна официална кампания

Военната хунта, която завзе властта в Тайланд миналия месец, започна официална кампания "Развесели се, Тайланд. Това е заповед". Тя цели да върне на разделената държава нещо, от което се нуждае отчаяно, а именно - щастието, пише БТА.

 

Проектът включва безплатни концерти, храна, съблазнителни танцьорки с предизвикателни камуфлажни къси поли, дори възможност да погалиш коне, докарани в центъра на Банкок с импровизирани конюшни и бали сено. Наподобяващите панаир прояви са замислени с цел да подготвят почвата за помирение след десетилетие на политически катаклизми и преврати.

 

Критици обаче изтъкват, че проектът се осъществява успоредно със съвсем различна кампания, ръководена от хунтата - усилия за задушаване на всякаква съпротива срещу военния преврат на 22 май, с който беше свалено правителство, избрано от мнозинство от тайландските гласоподаватели преди три години.

 

На спонсорирана от хунтата проява в сряда в Банкок от военен камион, служещ като подвижна кухня, са били поднесени хиляди безплатни "щастливи омлети и ориз". Лекари от военна болница пък раздавали безплатни лекарства и измервали кръвното налягане. Войници, застанали в редица с щитове и боядисани лица пък си правели селфита с хората. Подобни прояви са се провели в Банкок и на други места, а има планове за още.

 

Тайланд е дълбоко разделен от около десетилетие. От едната страна са елитът, подкрепящата монархията върхушка в Банкок и Югът, които вече не могат да спечелят избори и казват, че демократичният процес е разрушен от "тиранията на мнозинството". От другата страна е едно по-бедно мнозинство, концентрирано на север и североизток, което вижда как избираните от него правителства са сваляни едно след друго - с преврати и спорни съдебни решения.