Такова решение не е взето, твърди председателят на Народното събрание

Оказва се, че „Южен поток” не е спрян. Председателят на парламента Михаил Миков коментира, че няма как в правова държава реализацията на такъв проект да бъде преустановена само с изявление на премиера.

Още по темата

 

Такова решение не знам да е взето някъде. Доколкото знам, „Южен поток” е съвместно дружество с по 50% участие на базата на споразумение, подписано през 2010 г. между БЕХ и „Газпром”. И ако то работи в рамките на закона, то си върши работата, другото е политическо говорене”, заяви Миков пред Българското национално радио.

 

„Не виждам в правова държава как може да бъде спрян такъв проект с някакво изявление. И президентът да го каже, в крайна сметка има реалности, които са на плоскостта на закона, и икономическите, и другите закони. Защото иначе дейността на всяка частна компания в България, каквато е и „Южен поток”, винаги може да бъде спряна по субективни причини”, обясни председателят на Народното събрание.

 

По думите на Миков посланието на министър-председателя е било, че предстои посещение на представители на Европейската комисия и те ще се запознаят подробно с отговорите на въпросите, които поставят в писмото си. Той добави, че не вижда никакви притеснения за извършени нарушения и не смята, че е започната наказателна процедура спрямо България, а се прави проучване.