Жан Гьорис подал ръка на Андон Андонов, който загубил всички заради потопа в „Аспарухово”

Стотици доброволци и аварийни групи се включват в почистването на бедстващия район във Варна. Неправителствени организации, религиозни общности, граждани и фирми се обаждат в общината с желание да помогнат за бързото овладяване на ситуацията.

 

Една от къщите в кв. „Аспарухово” събира цялата вода от дерето на улица "Кирил и Методий" в Аспарухово. Приливната вълна носи цели дървета и ги завлича в дома на Андон. Вратата на гаража е разбита и колата извлечена от пороя.

 

Избягах през прозореца и през оградата. Всичко отиде - техника, всичко… Мъка ми е, че всичкият ми труд, целият ми живот отиде на вятъра“, разказва Андон Андонов.

 

Нито един спасителен екип не дошъл през целия ден при Андон. На помощ обаче се притичат роднини и приятели. И един неочакван помощник - белгиецът Жан, който живее от една година във Варна и е доброволец.

 

Тук съм, за да помогна, защото чух че има проблем и веднага реших да дойда днес и да помогна с каквото мога. Бях шокиран от това, което видях. Това е катастрофа“, сподели Жан Гьорис.

 

Жан признава, че досега никога не е виждал подобно бедствие и се чуди, защо още нито една институция не е дошла в къщата на Андон да огледа пораженията.

 

Как можете да помогнете на пострадалите от стихията ще научите от видеото.