Новите бездомници в Добрич ще могат да кандидатстват за едно от 12-те свободни общински жилища в града

Десетки семейства в Добрич останаха без дом след наводнението. Сега те могат единствено да се надяват на помощ от държавата и от приятели. 
 
Семейство Христови тегли кредит, за да се сдобие с новия си дом на 10-ти юни. Седмица по-късно водата се настанява вътре - преди тях.
 
Екипът ни открива семейството и 5-годишната им дъщеря в общината. Подават молба за 325 лева помощ. 
 
„Нямаме още застраховка, защото тъкмо я купихме”, разказва семейството. Така се оказва, че те трябва да изплащат кредит за къща, в която няма да живеят.
 
На ул. „Бузлуджа” намираме още шест сринати къщи. В една от тях са живели семейство Димитрови. Останали са без документи, нямат и къде да живеят. Домът на съседите им също е изравнен със земята. 
 
„325 лева няма да взема. Обидно е. Цял живот работя за тая държава. Тя нищо не прави за мен, категоричен е Пламен Иванов.
 
Екипът ни заведе общинската комисия в дома на семейство Иванови, за да опише щетите.  Оказа се обаче, че няма гаранция за това дали ще получат помощ.
 
Новите бездомници в Добрич ще могат да кандидатстват за едно от 12-те свободни общински жилища в града. Сринатите къщи в града обаче са много повече от 12. 
 
„Хората казват „горе главата”, горе главата, ама долу къщата. Как в възможно това нещо?”, питат потърпевшите, останали без дом. 
 
По-рано днес в „Здравей, България” вътрешният министър Цветлин Йовчев заяви, че във Фонда за бедствия и аварии няма пари за нови къщи
 
Повече гледайте във видеото.