Бюджетната комисия прие поправки, предложени от Кадиев и Цонев

Две поправки в Закона за икономическите и финансовите отношения с дружествата, регистрирани в юрисдикции с преференциален данъчен режим, приеха на първо четене депутатите от парламентарната комисия по бюджет и финанси. Едното предложение е внесено от доскорошния депутат от левицата Георги Кадиев и негови колеги социалисти, а другото - от председателя на комисията Йордан Цонев от ДПС.

 

Измененията се отнасят до т.нар. „Закон за офшорките, предаде БГНЕС. Поправката на депутатите от „Коалиция за България” предвижда да се разшири обхватът на сферите, в които могат да вземат участие офшорни компании, неразкрили реалния си собственик.

 

Списъкът с области ще бъде разширен с още три. Предвижда се държавата, общините, както и държавните общински фирми да не могат да влизат в договорни отношения с офшорни фирми с неясна собственост. Второто предложение е фирми с неясен собственик да не могат да получават клас А, Б, В и приоритетни проекти по Закона за насърчаване на инвестициите. Третата промяна касае публичните дружества в страната и е насочена срещу придобиването им от фирми с неясен собственик. Вносителите обосноваха необходимостта от поправките с примери, свързани с „Булгартабак Холдинг” и инвеститорите в Карадере.

 

Депутатът Георги Анастасов обяви, че между първо и второ четене ще предложи и включването в списъка на още една сфера - професионалните футболни клубове, тъй като записаното към момента ограничение за спортни клубове не е достатъчно.

 

Пакетът от промени, предложен от Йордан Цонев, е свързан с начина, по който се прилагат забраните в отделните области. Съгласно действащите разпоредби на закона, обстоятелствата свързани с действителните собственици се вписват в Търговския регистър, а предложението касае вписването да се случва в нов - Регистър на действителните собственици на дружествата към Агенцията по вписванията.

 

По думите на Цонев причина за това предложение е, че достъп до Търговския регистър имат всички, а идеята на вносителите е информация за участващите собственици да се предоставя само на определен кръг институции. От една страна това ще бъдат определен кръг от хора, свързани с дружеството, за да е ясно на всички участници в капитала кой е реалният собственик. Достъп до този регистър ще имат и Националната агенция по приходите, ДАНС, специализираните регулаторни органи, общините и други.

 

Промените бяха приети с гласовете на депутатите от ДПС и БСП, а тези на ГЕРБ напуснаха заседанието, след като не бе прието предложение на Менда Стоянова две от точките в дневния ред за работа на комисия да отпаднат, тъй като касаят сериозни структурни законопроекти, които не бива да се приемат преди провеждането на консултации за хоризонта на работа на това Народното събрание.