Близо 20 000 домакинства може да бъдат засегнати от безводие

На фона на наводненията и пороите много населени места у нас са застрашени от режим на водата. 

 

Безводието вече е на път да подложи на драстичен воден режим градовете Кричим и Перущица, както и близкото село Устина. Така близо 20 000 домакинства в пика на лятото за по няколко часа на ден ще останат без питейна вода.

 

Река Въча, която минава през центъра на Кричим, е пресъхнала въпреки проливните дъждове през последните дни. Водата от нея захранва двете помпени станции, които осигуряват питейната вода на Кричим, Перущица и Устина.

 

Недостигът на вода се усеща най-вече във високите квартали на Кричим. Къщите в равнинната част са с много ниско налягане и затова хората не могат да ползват бойлери, перални и съдомиялни.

 

И в трите язовира над града Цанков камък, Кричим и Въча има достатъчно количество вода. Според кмета на Кричим Националната електрическа компания я пренасочва само към три частни ВЕЦ-а за производство на електроенергия, като така лишава града от питейна вода.

 

На свой ред местното ВиК поиска енергийното министерство да въведе контрол какво количество вода излиза от държавните язовири и дали тя е достатъчна за нуждите на домакинствата, така че да не останат на сухо.

 

„Санитарният минимум е 1800 кубически метра в секунда. Но ако не се изпуска и продължи засушаването, ако паднат нивата на тези кладенци, тогава опасността е реална”, заяви Манол Генов, управител на ВиК- Пловдив. 

 

От НЕК заявиха, че само след нареждане от Енергийното министерство могат да изпуснат от язовирите по-големи количества вода за нуждите на хората от трите населени места.