Тежка техника, линейка и пожарна не могат да стигнат до село Дедово, защото пътят до него е прекъснат

Трети ден над 200 жители в родопското село Дедово са откъснати от света. Това е единственото от седемте села в Община Родопи, в които бедственото положение остава в сила. В останалите шест населени места ситуацията се нормализира. До Дедово няма път, а водата не става за пиене. 
 
Хората в селото живеят в страх бедствието да не ги връхлети с нова сила. Стихията за минути покрила цялото село с вода, огромни камъни и кал, които се свлекли от планината. 
 
 
„Изплаших се, но повече от два часа бях във вода, която беше ледено студена, защото имаше и градушка. Цялата треперех”, спомня си възрастната жена. Млад мъж, който чул виковете й за помощ, успял да я спаси. Баба Тонка разказва, че всичко в дома й е в кал – завивките, дрехите, дори шкафовете с храна, която сега трябва да изхвърли. 
 
Две къщи в селото са напълно разрушени. Бутнати са много подпорни стени. Смачкан е и лек автомобил. През част от къщите сега дори минава река.
 
Жители на Дедово твърдят, че от '89-а година насам не помнят такава природна стихия
 
В селото вече има и течаща вода, но тя е мътна и не става за пиене. Тази сутрин на хората беше доставена минерална вода - по единствения останал път.  Повечето от жителите са възрастни и самотни и се нуждаят от лекарства, но няма как да стигнат до аптека
 
Основният път към Дедово е затворен. 10 километра от участъка е пропаднал в близкото дере. Единственият останал път е черен и минава през гората. 
 
Пътят е прекъснат в три участъка. Асфалтът е почти във въздуха от стихийното бедствие и е много трудно неговото възстановяване. Тежка техника не може да се качи”, обясни за Нова ТВ кметският наместник на село Дедово Стефан Папазов.
 
Засега линейка и пожарна също не могат да стигнат до родопското село. Очаква се до два дни пътят да бъде възстановен. 
 
Повече подробности очаквайте в следващите емисии на Новините на Нова. 
 
Репортер: Благой Бекриев