Данните за приходите показват, че за тази година в хазната ще влязат над 800 млн. лева по-малко от планираното

Жега и в митниците. Според новия-стар шеф на Агенцията, митниците са се върнали години назад. Приходите спадали, а митничарите се били превърнали в "пенкелери, местени от едно място на друго, според това чии хора са".

 

И на митницата на Летище София, както и на останалите пунктове могат се очакват смени на шефове. Ваньо Танов обяви, че най-напред ще чака онези, които са на места, които не са за тях, сами да си отидат, след това вероятно ще се стигне до уволнения. Един митнически шеф вече е пожелал да си тръгне.

 

Данните за приходите в момента показват, че за тази година в хазната ще влязат над 800 милиона лева по-малко от планираното. Минус при акцизите и минус при данък добавена стойност. Причината - лошо планиране на предишните управляващи. Записали по-високи приходи, за да могат да харчат повече.

 

Танов е категоричен, че така няма как и за догодина да се направи приличен бюджет. Няма и откъде да има пари за хората.

 

Премиерът Близнашки и днес заяви, че Танов бил най-добрият вариант при създалата се тревожна ситуация в митниците.

 

Танов от своя страна отчете, че за две години било затрито много от граденото преди - мобилните екипи си правели каквото искат. Имало и хора с присъди, назначени за шефове. 

 

Никой не знае какви количества горива се движат из страната, нито пък плаща ли им се акцизът. Същото важи и за алкохола. 20 от всеки 100 цигари са контрабанда, смята Танов. Много от проверките ще изпрати директно в прокуратурата.

 

Пред Нова телевизия бившия директор на Агенцията коментира, че не се притеснява от това. Беше категоричен още, че той срещу хората в системата не може да говори, но предпочете да отклони въпроса, предупреждавал ли е финансовия министър, че Агенцията не събира приходите.

 

За скандала "Ало, Ваньо" днес Танов обяви, че прословутият разговор между него и Бойко Борисов, в който се говори за спиране на проверка срещу Мишо бирата, въобще не се бил случвал. Записите били съшити. Танов показа и протокол за затварянето на фабриката, който уж трябвало да бъде покровителствана. Не стана ясно защо едва днес тези протоколи виждат бял свят.

 

Според премиера Близнашки пък разговорът бил незаконосъобразен.

 

Оказва се, че таблиците за това какво е свършила митницата, са подготвяни в различни варианти - една за министъра, друга за системата. В Митница Аерогара София са получавали различна справка, а е имало и трети получател - някъде в МС. В неговите таблици не е ясно какво е фигурирало.