От ведомството увериха, че ще изпълнят плана си

Около 400 милиона лева повече приходи са събрали от Националната агенция за приходите (НАП) към края на юли в сравнение със същия период от предходната година, отчетоха от ведомството. 

 

„Ние сме абсолютно сигурни, че ще изпълним нашия план за приходите”, каза Галя Димитрова, зам. изпълнителен директор на НАП.

 

По думите й НАП е възстановила със 100 милиона лева повече ДДС по справки-декларации. 

 

От НАП смятат, че към края на юли ще могат да отчетат преизпълнение на резултатите през тази година, спрямо миналата с около 500 млн. лв.

 

Освен това се очаква в близките месеци да се прояви напълно резултатът от предприетите в края на миналата година мерки за обратното начисляване на ДДС при зърнопроизводителите. Очаква се ефектът от тази мярка да е около 200 млн. лв. "Тепърва ние ще берем плодовете на усилията, които сме положили още в края на миналата година", заяви Галя Димитрова.

 

Зам.-директорът на НАП посочи, че напоследък са зачестили и предупрежденията към фирмите с данъчни задължения. Стриктно се следят и резултатите, които отчитат касовите апарати. "Преди известно време изпратихме съобщение до 3 600 лица, които са подали информация за отчетени приходи по малко от 100 лева на ден и в същото време имат наети лица на трудови договори, плащат наеми, което за нас е необяснимо", обясни Димитрова. От НАП са дали известен период от време на тези фирми да коригират своите действия и след месец ще предприемат действия, за да установят дали те са започнали да отчитат повече приходи.

 

Преди няколко дни от НАП са набелязали заедно с Агенция "Митници" нови мерки за подобряване на обмена на информация и засилване на съвместния контрол.