Наличните средства не могат да посрещнат масово теглене, съобщиха от БНБ

Повече от 1,6 млрд. лева не достигат на държавата, за да покрие гарантираните депозити в КТБ, обявиха от БНБ. Затова банката остава под специален надзор.

Още по темата

 

В официалното писмо на централната банка пише, че до двамата основни акционери в КТБ е изпратено запитване и до края на месеца се чакат конкретните им предложения за това дали и доколко ще участват във възстановяването на банката.

 

Стана ясно също, че наличните средства не могат да посрещнат масово теглене на депозити от клиенти или плащания към кредитори.

 

„КТБ и ТБ "Виктория" продължават да имат огромен недостиг от ликвидни средства, необходими за изплащане на задълженията към депозантите и другите кредитори, които са в размер на около 6,3 млрд. лева за КТБ и 284 млн. лева за "Виктория",” се посочва в съобщението.

 

От централната банка напомнят, че гарантираният размер на влоговете в КТБ е 3,684 млрд. лв., а в нейното дъщерно дружество ТБ „Виктория” е в размер на 55,1 млн. лв. В същото време към 31 юли натрупаните във Фонда за гарантиране на влоговете в банките наличности от премийни вноски са в размер на 2,103 млрд. лв.

 

Вчера съдът освободи всички заподозрени за източване на КТБ с аргумента - разколебани доказателства.

 

Повече по темата ще научите от видеото.