БСП е единствената партия, обявила официално повечето си водачи на листи

Битката за парламента започна и то не само между партиите, а и в самите тях. Основните политически сили трескаво редят партийните листи, но не при всички това преминава без сътресения.

Още по темата

 

В момента при партиите е най-напрегнато и интересно. За съжаление по-голямата част от наддаването за листите протича при закрити врата. А това, логично, отваря една друга врата - тази на слуховете.

 

И така, според предварителните слухове, най-интересният сблъсък се очертава в столичния 25-и многомандатен избирателен район. Там със сигурност водач на листата от БСП ще бъде новият й председател Михаил Миков. А традиционно ГЕРБ излъчва там своя лидер - Бойко Борисов. Пак Борисов се очаква да поведе листата в Пловдив, а там го очаква Николай Бареков, както и икономистът Георги Търновалийски от БСП.

 

Любопитна е и Варна - там бившият военен министър Ангел Найденов ще си съперничи с бившия регионален министър Лиляна Павлова. В морския град ще играе отново Бареков.

 

Всъщност БСП е единствената партия, която до момента е обявила официално повечето си водачи на листи. И единствената, в която това стана повод за публични скандали.  

 

Червената черга пламна предизборно откъм Пиринско. Част от структурата на БСП пожела за водач Корнелия Нинова. По-малка част заложи на Емил Костадинов. Накрая всички получиха Кристиан Вигенин – наложиха им го от „Позитано” 20. Избухна бунт, който лично председателят Михаил Миков замина да потушава.

 

„Те заявиха, че ще се съобразят с нас, но ако имаме обединение около определена фигура. Ние, това не можахме да го постигнем. И няма да се сърдим на „Позитано” този път, трябва да се сърдим на себе си”, обясни областният лидер на БСП-Благоевград Юлиян Гошев.

 

Въпреки официалното примирие, твърди се, че Благоевград не иска Вигенин.

 

„Когато една организация не те иска, меко казано, да ходиш да правиш кампания на инат, е безумно”, коментира Кирил Добрев. Самият той беше номиниран за водач в София област. Централата на БСП обаче прецени друго. В отговор дългогодишният депутат се отказа от изборната битка.

 

Искам просто да дам един личен пример. В края на краищата омръзна ми от нови лица. Нови лица имаме в Пловдив област, във Враца”.

 

А пожеланата в Благоевград Корнелия Нинова заема мястото на Добрев: „Вече съм определена от Националния съвет, водач съм на София област”.

 

И още един бойкот, този път в област Пловдив. Ветеранът Петър Мутафчиев се оттегли от битката. Официално – за да даде път на младите. Водач на червените там ще бъде сивият кардинал на БСП Димитър Дъбов. Но пък в Шумен скочиха и си го поискаха обратно.

 

От „Позитано” напомниха, че последната дума за водачите е именно на ръководството и че броженията не са особена новост в редовете на левицата.

 

Прекалено много драматизъм се хвърля върху случващото се в отделни региони. Подозирам, че то в някаква степен е инспирирано”, отбеляза Ангел Найденов.

 

А според слуховете на „Позитано” бунтарите вече са намерили начин за отмъщение – чрез масирано използване на преференцията, с която да пренаредят партийните листи.

 

БСП ще утвърди листите си следващата седмица.

 

Повече по темата ще научите от видеото.