Най-тежка е обстановката в Берковица и региона

Половин България отново под вода. Проливните дъждове през последните 24 часа предизвикаха нови наводнения. Най-тежка е обстановката в Берковица и региона. Висока приливна вълна заля домовете на хората, а няколко села са буквално откъснати от света. Хиляди останаха без ток.


Мария Димитрова е в епицентъра на бедствието в Северозапдна България, Димитър Върбанов е в Севлиевско, където десетки къщи са под вода.


В голяма част от домовете в Берковица живеят възрастни хора. Равносметката - десетки наводнени жилища, един срутен мост и една срутена къща, в която живеят четири семейства.

 

Половин час и оставаш без дом. Такава е историята на Димитрина и семейството й. До вчера с къща на два етажа, а днес от нея е останал само споменът за дом. Буйните води на река Берковска оставиха осем души без покрив над главата.

Още по темата

„Да виждаш как всичко отива по дяволите. Ние сме на пътя… Нямаме дом”, разказва плачейки Димитрина.


Така цялата задна част на къщата изчезва във водите. Целият живот на Евелина и Ивайло минава именно в този дом.


„Свекър ми е инвалид, не искаше да излезе от къщата”, обяснява Димитрина.


Проблемът с река Берковска се оказва от години. Всички семейства, които живеят в долната й част са пускали многократно молби да бъде изградена стена по коритото на реката, защото заплахата за имотите била реална. До снощи, когато страховете им стават реалност.


„Хиляди, хиляди молби – Молби за какво? – Да направят подпорна стена”, обяснява Димитрина.
„То е идвало и друг път водата, но никога не е било така”, разказва Ивайло.


Молбите обаче останали нечути. За местните основният виновник за потопа е незаконната сеч в района и свиването на коритото преди години.  


„Сече се масово, никой не порави санитарна сеч”, обяснява една от бабите.


Сред първите, които дойдоха да помогнат на бедстващите беше отец Егени от Клисурския манастир. А той дойде въоръжен с багер.


„Трябва да си помагаме, а не само да се оплакваме”, заяви отец Евгени.


Две села в община Георги Дамяново са откъснати от света. Малката в този сезон река Лопуианска Огоста излезе от коритото си и заля 7 села в района.


„Тук снощи беше нещо страшно. Водата беше дотук, заля печката, хладилника”, обяснява Деси.
Пътят към село Говежда е прекъснат, а шосето се е превърнало в истинска река.


„Реката е минала през пътя и не е възможно да се стигне до Говежда”, обяснява шофьорът Младен Борисов.


12 души на възраст между 30 и 70 години остават блокирани в домовете си.


Наводнение имаше и в Севлиевско. Само за няколко часа през нощта са наводнени над сто къщи, стопански постройки и дворове. Евакуирани са 10 души. А хората в Горна Росица се оплакват, че това е второто голямо наводнение тази година.


Една от причините за бедствието е липсата на дига в най-горната част на селото. Съоръжението се скъсало преди месец, но никой не взел мерки.


Дигата се скъса предния път и нямаше средства. Не е възстановена и предполагах, че ако стане втори път, дерето ще си мине там, където водата е вървяла някога”, обяснява кметът на село Горна Росица Лалчо Златев.


Обстановката постепенно се нормализира, но ситуацията остава бедствена.


Повече по темата гледайте във видеото.


Репортери: Мария Димитрова и Димитър Върбанов