И полицията се включи в акцията на социалните служби в село Капитан Димитриево

След репортажа на Румен Бахов за сметище в пазарджишкото село Капитан Димитриево, на което живеят хора и работят деца, държавата реагира. Няколко социални институции се намесиха светкавично след излъчването на материала в „Здравей, България”, последва и масирана полицейска проверка.

 

„След репортажа на Нова ТВ незабавно е извършена проверка на постъпилите сигнали в Отдела за закрила на детето на територията на Община Пазарджик за четири години назад. Няма постъпил сигнал, че тук има деца, които извършват нерегламентирана трудова дейност”, каза Цветелина Арапова, директор на Регионална дирекция „Социално подпомагане”. По думите й „социалните работници ежемесечно са посещавали района на сметището, но не са били допускани, за да могат да установят има ли деца и да оценят риска те да бъдат на това опасно място”.

 

Оказва се, че ако социалните работници нямат други правомощия, освен да констатират, че децата ровят там. Без съдействието на полицията те не могат да установят самоличността нито на децата, нито на техните родители.

 

Днес проверката беше осъществена с подкрепата на на Областната дирекция на МВР. Някой обаче беше предупредил хората и те бяха напуснали.  

 

Проверките ще продължат, обещават социалните служби.

 

Подробности по темата ще научите от видеото.

 

Репортер: Румен Бахов

 

Стартира новата авторска рубрика на Румен Бахов в "Здравей, България” - "Пълен абсурд”. В нея истории от истинския живот изглеждат извън всякаква логика - като от филмов сценарий.