Срокът за изпълнение изтича догодина, а строителството се бави заради отчуждителни процедури

Забавяне на строителството на магистралите „Марица” и „Струма” може да ни струва прескъпо. Според регионалния министър Екатерина Захариева, засега няма опасност България да изгуби европейски средства.


Срокът за изпълнение изтича догодина, а строителството се бави заради отчуждителни процедури и спорове със строителите.


По магистрала „Струма” през последната една година не е направено почти нищо. В момента агенция Пътна инфраструктура води преговори с гръцката фирма изпълнител, която има претенции за допълнително заплащане.


Основно исканията са за инертен материал, необходим за завършване на пътната конструкция, т.е. каменни фракции, в които те предопределят държавата да влезе в ролята на изпълнител и да им осигури каменни фракции, за да може те да си завършат магистралата, която изрично в договора е записано, че това е техен ангажимент. Още по време на тръжните условия те са получили находища и източници на такива материали, които в последствие се оказва, че са нереални”, обяснява инж. Лазар Лазаров – председател на Агенция „Пътна инфраструктура”.


„Тук има археология, има изместване на газопровод, който не беше ясен по време на проектирането и отчуждителните процедури”, обяснява вицепремиерът и министър на регионалното развитие Екатерина Захариева.


Отчуждителните процедури се бавят, тъй като те бяха определени като противоконституционни. Сега тепърва предстоят промени в Закона за държавната собственост, които ще бъдат гледани от следващия парламент. Въпреки това министър Захариева е оптимист, че европейски средства няма да бъдат изгубени.


„Срокът за приключване на строителството на пътища и проекти по оперативните програми „Транспорт” и „Регионално развитие” е октомври догодина”, добавя вицепремиерът Екатерина Захариева.


Ако всичко е наред цялата магистрала „Марица” ще е готова до следващото лято, т.е. преди изтичането на срока.


Според изчисленията след завършването на магистрала „Марица” броят на катастрофите тук в следващите 30 години ще намалее с 3 000.


Повече по темата гледайте във видеото.


Репортер: Димитър Иванов