Машинното гласуване на 5 октомври ще бъде генерална репетиция за местните избори догодина

Машини изместват прозрачните урни за гласуване, но засега - само пробно. 300 такива пункта ще има на предсрочния парламентарен вот на 5-и октомври. Цената на теста е около 300 хиляди лева. Специалистите уверяват, че този експеримент е удобен и надежден.
 
Машинното гласуване на 5 октомври ще бъде генерална репетиция за местните избори догодина. Тогава за първи път резултатите от него ще се зачитат и ще бъдат включени в реалното разпределение на мандатите. 
 
„Много по-лесно е, отколкото да се доближите до банкомат и да направите някакъв избор”
 
Как става гласуването? Машината стои зад параван, щом стигнете до нея, човек от секционната комисия „ви разрешава” да започнете гласуването с натискане на специален бутон. Тогава виждате бюлетината – едно към едно с хартиената. Машините са със сензорен екран („тъчскрийн”), така че отбелязвате директно върху монитора избора си в съответното квадратче за избраната партия, и в кръгче, ако имате предпочитан кандидат от нейната листа. Ако сбъркате, може да се върнете безброй пъти. За успешното гласуване накрая получавате уникална разписка, която пускате в отделна урна.
 
А защо това гласуване е за предпочитане пред електронното, което така и остава невъведено у нас? По думите а специалистите, чрез електронното гласуване са възможни злоупотреби, докато машинното не позволява да има недействителни гласове
 
Наемът на машините е тайна, но по неофициална информация, цената е надхвърлила прогнозната от 300 000 без ДДС. С този тип гласуване обаче имало начин по-скъпото да излезе по-евтино, защото гласуването и обработката на резултатите ставали по-бързо. 
 
Въпреки че на 5-и октомври машинният вот няма да се зачита, гласовете с него не се пропиляват. Припомняме ви, че на европейските избори по този начин гласуваха около 8000 души. 
 
Повече гледайте във видеото.