В проекта се включва актуализация на държавния бюджет и на Здравната каса

Реален ръст на БВП от около 1,5% на годишна база, което е малко по-песимистичен сценарий от заложения в макрорамката към Бюджет 2014 ръст от 1,8 на сто, това предвижда проекта за актуализация на държавния бюджет за 2014 година, публикуван от Министерството на финансите. В проекта се включва актуализация на държавния бюджет и на бюджета на Здравната каса.

 

Въпреки малката промяна при прогнозата за растежа на икономиката за 2014 година актуализираните макроикономически прогнози ревизират в негативна посока оценката за номиналния размер на БВП за 2014 година с над 2,4 млрд. лева - от 81 582 млн. лева на 79 178 млн. лева.

 

Разчетите към проекта на ЗИД на ЗДБРБ за 2014 година предвиждат влошаване на годишната прогноза за дефицита на касова основа по КФП до 4% от прогнозния БВП (3 152,3 млн. лева).

 

Също така се предвижда вземането на нов държавен дълг в размер на 4,5 млрд. лева и увеличение на допустимия максимален размер на държавния дълг към края на годината до 22,5 млрд. лева, което е 28,4 % от прогнозния БВП.

 

В предвидения нов дълг е включена възможност за дългово финансиране с оглед предоставяне на ликвидна подкрепа в рамките на одобрената държавна помощ от ЕК в размер до 2,9 млрд. лева или в рамките на същия лимит поемане на нов държавен дълг за предоставяне на заем на Фонда за гарантиране на влоговете в банките в размер до 700 млн. лева.