Една от проблемните общини е Монтана, която остана без принтери при наводненията

Седмица преди парламентарния вот, цялата страна е в трескава подготовка за изборния ден. Бюлетините вече пристигнаха в областните градове, а общините имат задължението да купят и подготват всички материали необходими за идната неделя. Една от проблемните общини е Монтана, която остана без принтери при наводненията.


Урните на приземния етаж на сградата на Община Монтана вече са подредени и подготвени за изборния ден. Една такава урна, която е счупена, вече е бракувана и подменена с нова. Тя няма да може да се използва.


Под ключ и денонощна охрана се съхраняват и пазят кашоните със 151 000 бюлетини в сградата на областната администрация в Монтана. Освен бюлетините тук са и всички протоколи, които ще са нужни на комисиите в изборния ден.


„До момента сме разпределили бюлетините по общини, така че когато общините идват да си ги получат на трети, всичко да е описано за всяка община в отделен протокол и те си преглеждат това, което сме им дали”, обяснява Нели Дацова от областната администрация Монтана.
А всичко останало като организация и материали за изборите е изцяло задължение на общините.


Монтана е получила от държавата само 15 нови копирни устройства, след като 60 от старите бяха бракувани заради наводнение. Въпреки недостига, администрацията е осигурила достатъчно принтери.


„Ние ще използваме принтерите на училищата и детските градини там, където ще има секции и ще им бъде закупен консуматив от страна на общинска администрация”, заяви Мариус Конов – секретар на Община Монтана.


А през новата седмица, освен да се проверят дали работят принтерите, ще трябва да се подготвят и всички помещения, където ще се гласува. Канцеларските материали като тиксо, лепило, фенерче, линиики, ден преди изборите ще бъдат транспортирани до всички секционни избирателни комисии.


Повече по темата гледайте във видеото.


Репортер: Биляна Борисова