Решението на ЦИК може да се обжалва пред Върховния административен съд в тридневен срок

Централната избирателна комисия установи нарушение на забраната за водене на предизборната кампания на език различен от българския на трима от ДПС. Това са Илхан Кючюк, който е евродепутат от ДПС, Ерджан Ебатин – областен председател на ДПС Варна и Йордан Цонев, който сега е кандидат-депутат, информира БГНЕС.

 

Решението на ЦИК е от 30 септември. На тримата ще им бъдат съставени актове за установените нарушения. След влизането им в сила актовете ще се изпратят на областния управител на област София за да бъдат глобени. Решението на ЦИК може да се обжалва пред Върховния административен съд в тридневен срок от обявяването му.

 

ЦИК е получила сигнал за предизборна агитация на турски език от представители на ДПС по електронната поща на 29 септември. В този сигнал има оплакване за провеждане на предизборна агитация в гр. Долни чифлик, област Варна от ДПС на 21 септември 2014. Тя е била заснета и излъчена в интернет сайт. Прави се искане за налагане глоба на партията. ЦИК прави проверка и установява, че в интернет пространството са публикувани аудиовизуални записи, в които се води предизборна агитация на турски език.

 

В гр. Долни чифлик хората от ДПС агитират на турски и български език. Илхан Кючюк и Ерджан Ебатин - областен председател на ДПС агитират предизборно на турски език. Йордан Цонев пък макар и да изнася словото си на български език, подтиква присъстващите да говорят на майчиния си език в отговор на въпроса му с кой номер бюлетина ще гласуват. От ЦИК казват, че това е нарушение на Изборния кодекс.