Социалните партньори бяха единодушни, че са нужни спешно 100 млн. лева за НЗОК

Искри днес прехвърчаха не само пред енергийния регулатор, но и в Министерския съвет. Работодатели и синдикати се обявиха против промяната в бюджета, предложена от служебното правителство. 
  
Социалните партньори постигнаха съгласие само по една единствена точка - спешно са нужни допълнителни 100 млн. лева към бюджета на Здравната каса. Всички останали предложения за промени единодушно срещнаха отпора на работодатели и синдикати. Те не са съгласни с това едно служебно правителство въобще да гласува подобен документ. Мотивите са, че не е редно един кабинет да планира пари за месеци, в които въобще няма да управлява.
 
Работодатели, синдикати и служебно правителство обаче бяха единодушни, че и тази година ще се наложи актуализация на бюджета.
 
Предвижда се поемане на нов дълг до 4,5 милиарда лева. Близо 450 милиона от тях ще са за министерствата. МВР се нуждае от 127 милиона, за да плати обещаните по-високи заплати на служителите си. Социалното министерство иска 50 милиона - за заетост и енергийни помощи. 24 милиона за здравното министерство - трябват на спешната помощ и психиатричните болници. Допълнително пари са нужни за регионалното министерство и зимното почистване. Точно толкова и за животновъдите.  Останалото - основно за банковата стабилност.
 
 „Основната причина да се противопоставим на този бюджет е огромната сума, която трябва да поемем ние и вие, за да спасяваме някакви банки”, посочи Пламен Димитров.
 
Затова бизнесът и синдикатите не са съгласни с плановете да се тегли толкова голям дълг. Според тях първо трябва да се види дали не може преразходите да се покрият с пари от фискалния резерв
 
„Ние категорично се противопоставихме на актуализация на бюджета, която би довела до бюджетен дефицит надвишаващ 3% от БВП и по този начин отдалечаващ ни от влизането на България в Еврозоната”, коментира и Васил Велев от Асоциация на индустриалния капитал в България.  
 
Междувременно, на метри от Министерския съвет служителите на държавното дружество „Напоителни системи”, които от 14 дни спят пред президентството, защото от месеци нямат заплати, очакваха да чуят резултатите от тристранката. От нас обаче научиха лошите новини - в проектобюджета за техните заплати не е предвиден нито лев.
 
„Срамно е, просто е срамно. Бяхме и в Мизия, от 19-и април не сме се прибирали вкъщи. Ние спасихме Северна България от наводнения. Благодарността е това – без пари, хората без храна, гладуват, мизеруват”, коментира инж. Игор Репкин от клона на дружеството в Мизия.
 
Надеждата обаче остава. Социалните партньори поискаха оттегляне на актуализацията и подготовка на ново експертно предложение. Дали там ще има пари за заплати – никой не обещава.
 
Още по темата гледайте във видеото.