18-ят в листата на ДПС е събрал най-много преференции при гласуването

ГЕРБ категорично печели изборите във Варна. Партията на Бойко Борисов изпреварва почти три пъти БСП в крайния резултат.

 

Но не това е изненадата на вота. Гласуването във Варна е на път да повтори изборния феномен 15-15, познат ни от Евровота през май. Този път обаче явлението си има ново име – 18-18. Причината – 18-ят в листата на ДПС във Варна е събрал най-много преференции при гласуването. А номерът му в листата случайно или не съвпада с номера на бюлетината на Движението за права и свободи.

 

"Любимец 18" за привържениците на ДПС във Варна се казва Алеко Атанасов. Въпреки че името му е почти в края на листата на движението – успява да получи личната подкрепа на 1454 гласоподаватели.

 

„Този човек е събрал най-много преференции от всички в кандидатската листа. Над 9 % от гласувалите с преференция за ДПС са гласували за този номер 18”, коментира председателят на РИК-Варна Велин Жеков.

 

Така любимец 18 автоматично измества втория в листата – областния председател на ДПС във Варненско – Ерджан Себайтин.

 

Самият Алеко Атанасов отказа да застане пред камера. От партията обясниха, че не бил професионален политик. Ако първият в листата Йордан Цонев избере да стане депутат с гласовете на Търговище обаче, на любимец 18 ще му се наложи да стане политик, защото ще тръгне към парламента. Преференцията създава и друг проблем на ДПС. „Гласуват за преференция и отчитат това като глас за съответната партия – без да посочват партия”, заяви Ерджан Себайтин.

 

Така около 5 хиляди бюлетини със знак само до името на Любимец 18 са недействителни. А най-много гласове ДПС печели в ромските секции в Аспарухово. Там обаче преференцията се оказва истинско предизвикателство за избирателите.

 

Феноменът не подминава и поддръжниците на БСП. Над 1000 варненци са гласували за 22-я в листата на бюлетина номер 22. Други са решили по-кардинално въпроса с избора на кандидат като са дописали своето или името на любима холивудска звезда или рок група.

 

Недействителните бюлетини във Варненско са над 16 хиляди. Морската ни столица е и с най-малко сигнали за изборни нарушения - 15 за целия ден.