Граждани се качват върху коли, за да се спасят от придошлите води в Перистери, Илион, Никея

Проливният дъжд предизвика хаос в Атина. От около 15:30 часа следобяд в петък вълната от лошо време, която засегна основно западните предградия, предизвика огромни проблеми.

 

Обилни дъждове и бури, придружени от силни ветрове, превърнаха улиците на Атина в реки, жилища и партери останаха под вода. На места паркирани автомобили бяха преобърнати един върху друг, а гражданите бяха заклещени в градския транспорт и по домовете си. На мястото на бедствието пристигна министърът на вътрешните работи Аргирис Динопулос.

 

В кварталите на Илио цари хаос един ден след библейската катастрофа, причинена от лошото време. Има къщи, които са изцяло унищожени, наводнени са напълно, а жителите само отчитат пораженията, след като са загубили всички свои вещи. Целият квартал е на крак, изнервени и разстроени. Според разказите на хора от квартала, приливната вълна от дъжда от булевард "Тивон" към улица "Вурвахи" е повлякла автомобили като ги е влачила около 300-400 метра. На пострадалите и останали без жилища граждани ще бъде предоставен временно хотел.

 

Според местни жители, за последно дъждовете са причинили такива щети преди 20 години. В цяла централна Гърция силният вятър причини щети, като в Ламия, паднало дърво е закачило кабели под високо напрежение. Жена и детето ѝ се разминаха на косъм от трагедия в Карпато. Голям камък пада върху паркираната за малко кола докато майката отивала да прибере детето си от училище.

 

Над 150 пожарникари и 70 коли участваха в спасяването на закъсали шофьори по улиците и в отводняването на мазета и сутерени. Пожарната служба съобщи за над 500 обаждания на спешния телефон. Аварийно-спасителните служби работят на пълен капацитет и в момента. Засега няма данни за пострадали. 

 

Метеорологичните явления се очаква да продължат и в следващите дни. Сняг вали в някой части на Западна Македония. С вериги се движат превозните средства във Флорина, Гравена и Касторя. Главният секретариат за Гражданска отбрана призова компетентните държавни служби по места, областни управи и общини да бъдат в състояние на пълна готовност, за да реагират веднага във връзка с последствията от влошаването на времето.

 

В същото време препоръча на гражданите да са особено внимателни през следващите дни и да предприемат мерки за безопасност срещу опасностите, които биха могли да възникнат от тежките метеорологични явления. 

 

Репортер: Бойка Атанасова