Над 15 хиляди домакинства са на тъмно и студено

Обстановката след снежния хаос в страната постепенно се нормализира. Все още обаче над 15 хиляди домакинства са на тъмно и студено. В Бургас бедственото положение е отменено. Стихията там взе две жертви, а десетки бяха евакуирани. В момента бедстващи хора няма.

 

Проблеми с електрозахранването все още има в районите на Самоков, Ловеч, Троян и Габрово. Снежната покривка в центъра на Габрово е над 70 сантиметра. Близо 50 населени места в района са без ток. Все още не се движат и влаковете по някои направления.

 

Бедственото положение в Бургаска област беше отменено малко след 9:00 часа тази сутрин. Въпреки това селищата Синеморец и Резово остават откъснати от света заради преливането на река Велека. В двете населени места все още няма електричество, има проблем и в водоподаването. Без електричество са селата Маринка, Извор и Веселие.

 

От поредния потоп сериозно пострада и рибарското селище „Ченгене скеле”. Семейството на Евтим и Ваня Георгиеви е едно от най-пострадалите от приливната вълна в събота сутринта. Водата била с височина над метър и половина, а калта в дома им била 10 сантиметра. Семейството не може да изчисли щетите. След последните месеци се замислило дали да не продаде дома си.

 

За последния потоп хората обвиняват ВиК-Бургас, който стопанисва язовир Ясна поляна. От водоснабдителното дружество обясняват, че съоръжението е било изпускано контролирано до деня преди пороя. Според тях причина за наводнението е непочистеното корито на река Дяволска.

 

Прогнозата за следващите часове в Бургаска област са за ново влошаване на времето. От областната администрация призовават да не се тръгва на път, а ако е наложително, то водачите да се съобразяват с обстановката.

 

Репортер: Цеца Алексова