Най-лоша е ситуацията във Враца, където едва 20% от абонатите са захранени

Типично българският феномен да чакаме да ни пуснат парното и тази година остави на студено хиляди. Като цяло пускането на парното е започнало в цялата страна - където има ТЕЦ, разбира се. Но много хора все още чакат топлото. Най-зле е във Враца - едва 20% от абонатите са захранени, докато в Бургас всички имат парно.

 

От Топлофикациите във Варна и Плевен отказват да дадат информация, защото пускането на парното е започнало едва днес. 90% от клиентите в София вече имат парно, съобщават от дружеството, но реално днес към обяд 1/3 от абонатите бяха със студени радиатори. 

 

Студено е и в Студентски град, където температурата в едно от общежитията е едва 8 градуса. Използването на отоплителни електроуреди е абсолютно забранено, а и токът спира често в последните дни, което кара студентите да измислят нов начин да се спасят от студа.

 

 

Антония Шехова е третокурсничка. Казва, че всяка година парното се пуска последно в Студентския град. Така всички там живеят поне няколко дни при абсолютен студ и спят с по няколко ката дрехи. Дограмата е изгнила и студеният вятър също нахлува в стаите на студентите.

 

Повечето от тях пренебрегват забраната за пускане на печки, но тогава инсталацията не издържа и токът спира. А когато парното заработи – възниква друг проблем : „Поне когато пуснат парното става по-топло, но то не може да се регулира, защото радиаторите са стари и в първите две седмици мръзнем, а след това се налага на отворени прозорци да се разхождаме по къс ръкав и къси панталони, защото е горещо, а не можем да намалим парното”, казва Антония.

 

От „Топлофикация-София" признават, че Студентски град е един от последните квартали, в който топлото ще бъде пуснато тази зима. През деня все пак започна поетапното пускане на парното и в тази част на столицата. От "Топлофикация" обещават до тази вечер всички да имат парно, с изключение на блоковете, в които има проблем с достъпа до абонатните станции.