Свлачище помете къща в Смолянско, а Бургас описват щетите от поредното наводнение

 

В Габрово четвърти ден стотици домакинства са без ток заради падналия обилен сняг. Положението в областта е критично, а повече от 70 села нямат електрозахранване. Тежкият сняг чупи клоните на дърветата, които падат върху електрическите кабели. Така райони, където вече е било възстановено подаването, сега отново са без ток. Бедственото положение остава в сила до нормализирането на ситуацията и докато няма опасност за хората. 28 екипа на "Енерго-Про" работят по отстраняването на авариите. Продължават проблемите и в Смолян и Бургас.

 

Заради бедственото положение два дни всички училища в общината останаха затворени. През целия ден се почистваха районите около учебните заведения от паднали клони и дървета.Отоплението в училищата в Габрово не е спирано и през двата неучебни дни, за да се поддържа постоянна температура.

 

На прага на зимата шестчленно семейство остана без дом в смолянското село Градът. След поройните дъждове, свлачище събори къщата им. „Влезе вътре, счупи вратата и като излязохме целият коридор беше в кал. Падна още един път една маса. Тогава започнах да изкарвам детето и жената“, разказва Станислав Цанев. Семейството сега се притеснява, че няма къде да живее.

 

В Бургаско доброволци се включиха в почистването на наводнените домове. И днес продължи описването на щетите. Рибарите в Ченгене Скеле са отчаяни. Това е второто наводнение само за 40 дни. Според хората там причина за поредния потоп е изсичането на горите в района.

 

Репортер: Кремена Недялкова