Водният цикъл на Видин е в разгара си, а улиците почти навсякъде са разкопани

 

Водният цикъл на Видин е в разгара си. Улиците почти навсякъде са разкопани, а от общината казват, че пари няма и не знаят кога ще приключи сагата с ремонтите. Хората в града са изправени пред ежедневни изпитания като например това да стигнеш до работа, без да спукаш гума и то, ако маршрутът ти не е изцяло затворен. 

 

Екип на „Здравей, България” разказа историята на един конкретен жител на Видин. За последните пет месеца количката на Дани се чупи три пъти, докато той се опитва да се придвижи по разкопаните улици.

 

Така почти през месец той остава заложник в собствения си дом. Не може да стигне нито до работните си срещи, нито дори най-елементарното - да си напазарува. Дани не иска да съди общината, защото сметката отново ще бъде платена от гражданите.

 

Водният цикъл трябва да осигури на града по-качествена вода. От община Видин отказаха да застанат пред камерата на Нова телевизия. Интересно е как писмото, което бе получено от тях в редакцията, не отговаря по никакъв начин на зададените въпроси, един от които е „Разкопаните улици в града възпрепятстват ли преминаването на хора с инвалидни колички?”

 

Отговорът е: "Проект "Рехабилитиране и разширяване на водоснабдителната и канализационна система във Видин“ се финансирана от Кохезионния фонд на Европейския съюз чрез Оперативна програма „Околна среда”.

 

Друг въпрос, който бе зададен, бе: "Ако не е помислено как хората с увреждания ще се придвижват по време на ремонта, то те дискриминирани ли са?”. Отговорът, който последва, съответно бе: „Финансирането от Европейската комисия към Оперативна програма „Околна среда 2007-2013 г.“ е спряно от месец ноември 2013 г.”

 

От администрацията обясниха още, че се надяват новото правителство да намери решение парите по оперативната програма да тръгнат отново, за да завършат ремонта. Дотогава, ако Дани иска да излиза от вкъщи, ще трябва да е готов на още ремонти на своята количка. Докога - не е ясно.

 

Репортер: Йоана Иванова