Хората живеят в страх заради атаките на хищниците

 

Страх обзе селата около Панагюрище заради нападения от вълци, сигнализираха зрители на Нова телевизия. В едно от населените места – село Поибрене, хищниците са разкъсали и изяли 20 коня. Хората не смеят нощно време да излязат от домовете си и заспиват със страх вълците да не стигнат до къщите им. 

 

Всяка нощ жителите на Поибрене чуват виенето на вълците, които обикалят около селото им. Петър Петришки отглежда 34 коня в близката гора. 20 от тях обаче вече са разкъсани и изядени от хищниците. Последното нападение било преди дни.

 

Мъжът разказва, че гладните вълци са едри и се движат на глутници по 5-6 животни. Слизат от билото на Средна гора, за да търсят храна в покрайнините на селото. Стопанинът не се надява и на стотинка обезщетение от държавата за убитите и изядени от вълците коне.

 

Хората се страхуват, че след като вълците нападат конете в гората, скоро ще атакуват и домашните животни в оборите им. Точно това се случило на бай Стоян. Пред очите му вълк влязъл в обора, за да изяде коня му.

 

За да опазят добитъка си от вълците, стопаните всяка вечер здравно заключват оборите си и пускат вътре по няколко кучета. Местният ловджия досега е застрелят пет от нападащите вълци. Последният от тях бил само на 30 крачки от него.

 

Хората в селото не помнят подобна инвазия на хищници. Големият им страх е, че с падането на първия сняг вълчите набези ще станат още по-опасни. Затова местната ловна дружинка готви хайка, за да опази от вълците не само домашните животни, но и дивеча в гората.

 

Репортер: Благой Бекриев