След кризата в КТБ управляващите предприемат стъпки да защитят по-големи суми

Някои депозити в банки вече ще са по-защитени от стандартните. Финансовото министерство подготви изцяло нов закон, с който до 250 хиляди лева, получени след развод, продажба на имот или като обезщетение след уволнение ще бъдат гарантирани от държавата. След кризата в КТБ управляващите предприемат стъпки да защитят по-големи суми. Банките ще трябва да създадат нови продукти, за да изпълнят правилата.

 

За да не ни наказва Европа, занапред изплащането на депозитите ще започва до 7 дни след проблем с банка. И би трябвало да приключи за 3 месеца. За такъв период ще бъдат защитени и спестяванията до 250 хиляди лева. Например покупка на имот, обезщетение при развод или пенсиониране.

 

Икономисти са против това да се пише изцяло нов закон. Имат и резерви за въпросните нови по-защитени депозити до 250 хиляди лева. „Увеличението на гаранцията представлява проблем, според мен. Не разбирам защо трябва да има по-висока гаранция, в сравнение с други случаи”, коментира Калоян Стайков от Института за пазарна икономика.

 

Новият закон няма да важи за Корпоративна търговска банка, без значение дали ще има корекции между първо и второ четене. Големите вложители в проблемната КТБ обаче трябва да знаят, че ако са сключили сделки, за да разделят влоговете си – те няма да се признават. Така държавата ще си спести около 300 хиляди лева.