Едва 3 % от сънародниците ни нямат нито един кариес

 

 

Българите остават без зъби. Една от основните причини е безпаричието. Едва 3 % от сънародниците ни нямат нито един кариес, а при останалите ситуацията е драматична. Перфектната усмивка за повечето от нас се оказва само на кино. Почти една четвърт от българчетата имат по един изваден постоянен зъб, преди да са навършили пълнолетие. 

 

Първият си кариес, 70% от българчетата имат още в първи клас. На 12 години, кариесите вече са 4, а на 18 – цели 7. В зряла възраст българинът вече до 17 развалени зъба в устата си. С годините, нещата стават все по-лоши. 60 на сто от българите над 55-годишна възраст вече са се разделили с няколко или с всичките си зъби и имат нужда от протеза, но нямат пари. Шансът да се докараме до това състояние е по-малък, ако имаме добра устна хигиена. Ако ни е трудно да събираме пари за зъболечение, поне не трябва да пестим от паста и четка за зъби.

 


От години пакетът за пациенти над 18 години включва един преглед, една пломба и едно вадене на зъб,  но не и протеза. Сумата, която НЗОК отпуска за зъболечение, разделена на броя на гражданите на България формира 1,27 стотинки на месец за дентално здраве.