Държавният глава удостои с почетен знак и УНИЦЕФ-България

25 българи получиха награди от президента заради защита на децата у нас. Държавният глава Росен Плевнелиев удостои с почетен знак УНИЦЕФ-България и неправителствени организации.


Сред наградените е и Ани Салич - за голям принос в защитата на децата в България.
Наградите бяха връчени точно 25 години след приемането на Конвенцията на ООН за правата на детето.


„Днес награждаваме 25, но активистите са хиляди, застъпниците  са хиляди и те промениха света на децата в България”, обяви президентът Росен Плевнелиев.


Как ще оцелее Бъглария, ако ние не ги отглеждаме днес нормално и ако е извинително в Афганистан едно момиче да не ходи на училище, защото трябва да гледа къщата, или в Пакистан една майка да не слага ваксина на детето си, защото живее далеч, няма извинение за това, че днес това може да се случи в България, така че има нужда да работим още много”, заяви водещата на Новините на Нова Ани Салич.

 

В същото време родители протестираха в София срещу системното нарушаване на правата на децата у нас. Според тях конвенцията на ООН масово се нарушава.


Като примери посочват недостигът на места в детските градини, отглеждането на деца без биологичните им родители, включително отнемането на деца поради бедност, което според организаторите на протеста, се превръща в тенденция.