Използва се механизъм на манипулация като този от „Повратна точка” на Гладуел, смята той

 

„Десетина души се опитват да манипулират общественото мнение и да злепоставят прокуратурата, каза в студиото на „Здравей, България” главният редактор на в. "Труд" Петьо Блъсков във връзка с изчезналите тефтерчета на Филип Златанов.

 

„Използва се механизъм, който не дава резултат, защото хората, които са впрегнати в него, нямат такъв ресурс. Технологията е обществено манипулиране, позната от американския автор Малкълм Гладуел в книгата „Повратна точка”, категоричен бе Блъсков.

 

Според него този малък ресурс в момента се нарича "Протестна мрежа". "Не знам защо те се наричат така, те са по-скоро "протестна торбичка", която се пълни оттук-оттам", заяви той.

 

„Това, което пишем, има два източника – разследващите органи и депутатът Кирил Добрев, който е бил начело на комисията, която се е занимавала с тефтера. Във всички документи, които той показва, официално съществува цифрата 10”, коментира Блъсков.

 

Според него някой друг е променил написаното с „ДП”. „Защо обаче числото е променено с букви не мога да отговоря. Нека прокуратурата да си свърши работата, да не съдим човека предварително”, допълни той. Според него всеки трябва да бъде третиран като невинен до доказване на противното.

 

Блъсков разчете увереност между редовете на изказването на главния прокурор вчера, че разследването е към своя край. "Сотир Цацаров говори респектиращо. Той не може да си позволи да говори така, ако разследването не е към финал”, смята той. 

 

Антоанета Цонева от "Протестна мрежа" от своя страна твърди, че ако някой е подправил документите и страници от тефтера на Филип Златанов, след което ги е пуснал в публичното пространство, то това е направено с някакъв умисъл.