Омар, Али и Ибрахим също печелят позиции на Острова

Името Мохамед е най-популярното сред новородените момчета в Обединеното кралство за 2014 година. 

 

Данните са на британската компания „Бейбисентър”, която редовно публикува съответната статистика, предаде БГНЕС.

 

По-рано името Мохамед се смяташе за най-популярно в Лондон, но вече успя да излезе на водещи позиции за цялата страна. В традиционния списък на първите сто на „Бейбисентър” в сравнение с миналата година, името успя да преодолее 27 позиции, изпреварвайки дори така популярните за Великобритания имена като Джек, Хари, Чарли и Джеймс, които са в първата десетка.

 

Както съобщава служителката в компанията Сара Редшоу, тенденцията отразява „растящото културно многообразие” на Обединеното кралство. 

 

„С всяка година все по-голям брой новородени в нашата страна получават арабски имена”, съобщава главният редактор на сайта на „Бейбисентър". „Статистиката е валидна както за момчетата, които все по-често се наричат Омар, Али или Ибрахим, така и за момичетата”.

 

За първи път в британския „топ 100" влиза и широко разпространеното в арабските страни име женско име Нур. С 59 пункта – до 35-о място – се качи и Мариам. Но засега при момичетата няма конкуренция на традиционните за кралството, най-популярни от които за 2014 г. са София, Емили, Лили.