Червеният код за реките Тунджа и Марица остава в сила

"Най-усложнена остава обстановката в района на язовир "Жребчево“, където се изпуска вода през основния изпускател. С особено внимание наблюдаваме и язовирите "Тича“ и „Копринка“. Към момента ситуацията е стабилна, въпреки че от утре се очакват нови валежи“, обясни министърът на околната среда Ивелина Василева.

 

Тя отбеляза, че в МОСВ продължава да е активирано Оперативното звено, тъй като и днес се очакват повишения на речните нива в цялата страна. Активирана е 24-часовата работа на звеното, включително в почивни и празнични дни, като се цели минимизиране на риска от наводнения, предприемане на конкретни действия от компетентните институции за поддържане проводимостта на речните легла и осигуряване на свободни обеми в язовирите за поемане на високи води.

 

В сила остава обявеният рано сутринта червен код за тревога в град Елхово, където водното количество на река Тунджа е високо.

 

Във връзка с постъпили данни за достигане на критични нива в язовирите "Копринка“ и "Тракиец“ и привеждането на режима на работа при аварийна ситуация на язовир „Жребчево“, още вчера бе изпратено съобщение до МВР за предприемане на действия за уведомяване на жителите в населените места, разположени надолу по течението, които са застрашени от наводнение и заливане на големи площи в техните землища.

 

Язовирите, които преливат през преливника и се изпускат, са „Янково”, „Качица” и „Кълново” в община Смядово; „Вардун“ в община Търговище; „Станянци” и „Конево 2” в община Върбица; „Ново Паничарево” в община Приморско; „Зорница 3” в община Средец.