Белият дом се намеси в скандала с холивудската продукция „Интервю"

Белият дом се намеси в скандала с холивудския филм „Интервю". Хакерската атака срещу „Сони Пикчърс” е проблем на националната сигурност, каза говорител на президента Барак Обама. 

 

От цензура до кибертероризъм. Всички плакати на филма „Интервю” вече са свалени, а безпокойството, че зад хакерската атака срещу „Сони Пикчърс” стои Северна Корея, расте.

 

Американското разузнаване смята, че кибератаката е дело на севернокорейска военна група, наречена "Бюро 121". Според избягал от режима компютърен специалист  групата е съставена от 1800 хакери, разпръснати по целия свят, които изпълняват заповедите на Пхенян.

 

„Една от основните цели на Северна Корея в кибер атаката е да открадне важни политически и военни документи от вражески държави като Съединените щати и Южна Корея. Режимът е наясно, че кибератаката е еквивалентна на военно нападение", твърди проф. Ким Хунг-Куанг, избягал от Северна Корея. 

 

А според американските власти отговорът ще дойде скоро.

 

В същото време политици, актьори и любители на киното казват, че именно те са наказаните. Филмът „Интервюто” - комедия за това как двама журналисти са вербувани да убият севернокорейския лидер Ким Чен Ун - няма да бъде показан. 

 

Решението предизвика гнева на актьорите в социалните мрежи. Бен Стилър написа в „Туитър”: „Трудно ми е да повярвам, че това е отговора на заплахата срещу свободата на словото тук в Америка”. 

 

Актьорите, участващи във филма пък обвиниха компанията, че се огъва под криминални искания.