От 300 проверени заведения по празниците, едва 10 са получили актове за нарушения

 

С новата година, старата песен за пушенето по заведенията тръгна на нов глас. Депутати от „Атака” поискаха с проектозакон да бъде отменена цялостната забрана за цигарен дим на обществени места.

 

Ако имате чувството, че вече сте виждали тази тема в новините, то е съвсем основателно. Причината е, че откакто забраната съществува, тя се нарушава, контролът е недостатъчен и това е обществена тайна. По думите на депутати, предложението забраната да се облекчи и заведенията да са длъжни да имат места за пушачи и непушачи, ще бъде обсъдено скоро след като свърши почивката на парламента следващата седмица.

 

Както отказването на цигарите, така и спазването на забраната за тютюнопушене е най-лесното нещо - правим се, че го правим всеки ден. Това са примери от наши проверки по заведенията, от проверки със Здравната инспекция и сигнали на наши зрители.

 

Все пак има и други примери. „Аз съм „за” да не се пуши в нашето заведение, дори да падне този закон, ние ще си останем заведение за непушачи”, казва собственикът Петър Топалов.

 

През празничните почивни дни десет от общо 300 проверени заведения, офиси и институции са получили честитка под формата на акт за нарушение. Дали това е много или малко, преценете сами.

 

Затова от „Атака” предлагат законът да бъде променен и на практика заведенията да са длъжни да имат отделно място за пушачи. Да отпадне пълната забрана има подкрепата и на представители от БСП.

 

Нова година Атанас Зафиров посрещнал в Сърбия. Разговарял със сънародници и установил, че именно заради свободното пушене са избрали да посрещнат 2015-та извън България.

 

Според председателят на Здравната комисия в парламента и депутат от ГЕРБ Стоян Тонев няма медицински аргумент, който да подкрепя пушенето. Това, дали ще се пуши в заведенията и как, е икономически въпрос. И все пак – забраната за пушене е част от здравен закон, а не от икономически.

 

Едно е сигурно - за разлика от цигарите, дебатът за или против и как да се пуши в заведенията няма да изгори за няколко минути.

 

Каква ще е съдбата на забраната за тютюнопушене, предстои да разберем. Ваканцията на депутатите свършва следващата седмица.