Хакнали й компютъра

Бившата журналистка от CBS News Шерил Аткисън съди Mинистерство на правосъдието за хакване на нейните компютри.

 

Тя официално обвини администрацията на Барак Обама в незаконно наблюдение на нейната дейност, докато тя прави материали за скандали в администрацията.

 

Аткисън е подала редица искове на обща стойност 35 млн. долара за различни щети и твърди, че три отделни криминалистични проверки показват, че хакери чрез високотехнологични методи тайно са наблюдавали работата й между 2011 и 2013 г, съобщава Фокс Нюз, цитиран от БГНЕС. В интервю Аткисън заявява, че най-важното в нейния случай било изпращането на послание, че хората не може да бъдат превръщани в жертви.

 

Правосъдното ведомство на САЩ твърдо отрича участието си в подслушване на компютрите на Аткисън и през 2013 г. излезе с официална позиция: "Доколкото сме информирани Министерство на правосъдието никога не е компрометирало компютрите на г-жа Аткисън, и по никакъв начин не е търсило каквато и да е информация от който и да е телефон, компютър или друго устройство за комуникация, което може да е било нейна собственост или да е ползвано от нея".

 

В повдигнатите обвинения и свързани с тях твърдения срещу пощенските услуги, заведени във Вашингтон, Аткисън твърди, че неканени гости са инсталирали софтуер, който периодично са модифицирали, за да крадат данни и да се сдобиват с пароли за нейните компютри в дома й и в нейната служба. Тю също така обвинява, че хакери наблюдават нейния адрес в Скайп.

 

Награждаваната журналистка и нейните адвокати казват, че имат много добри доказателства за това, че незаконните действия са свързани с Mинистерствоto на правосъдието. Аткисън твърди, че била приклещена в "Параграф 22", което я принудило да заведе съдебно дело и да подаде административна жалба, за да научи повече за шпионирането срещу нея, както и да идентифицира анонимните извършители на тази дейност. Многомилионният иск отразява нанесените щети чрез посегателство срещу неприкосновеността на личния живот на Аткисън , съпругът й и нейното семейство. Журналистката научила, че ФБР започнало разследване на твърденията за хакване на компютрите й през май 2013 г., но бюрото никога не е разговаряло с нея, нито пък я е уведомило за действията си. Аткисън напусна CBS News през март след 21 г. работа там и след като се оплака, че нараства натиска срещу нея заради разследващите й материали.

 

Тя публикува радващата се на добра продажба книга "Stonewalled", в която разказва за своята битка срещу администрацията, когато е разследвала обществено значими провали на управляващите като инцидентът в Бенгази (убит е и американски посланик в Либия), "Бързи и яростни" (провалила се операция на Mинистерствоto на правосъдието, при която изчезват без следа над 1000 автомати) и здравната реформа, предлагана от Обама.