Бан Ки Мун нарече нападението "посегателство върху основите на демокрацията"

Съветът за сигурност на ООН осъди нападението на парижката редакция на сатиричниото седмично издание "Шарли ебдо", определяйки го като терористичен акт и настоя виновните да бъдат открити и изправени пред правосъдието.

 

"Членовете на Съвета за сигурност" по най-категоричен начин осъдиха тази варварска и подла терористична атака на редакцията на френския вестник "Шарли ебдо", която доведе до смъртта на журналисти, работещи в медията и на двама полицаи", се казва в изявление, прочетено пред журналисти от постоянния представител на Чили в ООН Кристиан Барос Мелет, който през януари на ротационен принцип има функциите на председател на СС на ООН.

 

Мелет каза още, че членовете на съвета изказват съболезнованията си на семействата на загиналите и на правителството на Франция. Те подчертават необходимостта виновните да бъдат привлечени пред правосъдието да отговарят за този акт на тероризъм. По-рано генералният секретар на ООН Бан Ки Мун осъди терористичния акт във френската столица, информира ТАСС, цитирана от БГНЕС.

 

Той нарече нападението посегателство върху основите на демокрацията, на средствата за масова информация и на свободата на словото. Според него целта на атаката е била да се всее разкол в обществото и да се разпали ненавист. "Но ние не трябва да попадаме в тази клопка. Трябва твърдо да се борим за свободата на словото и за търпимост, както и да противодействаме на силите, сеещи разкол и ненавист", каза още генералният секретар на ООН. /ТАСС