Не виждам проблем жена да е главнокомандващ на армията, смята пиар експерт

 

"Не виждам никакъв проблем България да има жена-президент, която да е главнокомандващ на армията. Всеки средностатистически българин е наясно каква е функционалната тежест на президента при армейските функции - символична. Тя ще трябва да научи маршовата стъпка за 6 май". Това заяви пиар експертът Арман Бабикян в "Здравей, България". Изказването дойде по повод думите на премиера Бойко Борисов, че следващият им кандидат за президент може да бъде и жена. Часове след тях вицепремиерът Румяна Бъчварова заяви, че изявлението е било от любезност. 

 

Според Мария Стоянова, член на СЕМ и журналист, с изказването си Бъчварова по-скоро е искала да отнеме част от напрежението около въпроса кой, защо и как ще стане следващият държавен глава. 

 

"Румяна Бъчварова, опитвайки се да е деликатна и възпитана към началника си, казва нещо много просто: "Има време, недейте да обръщате внимание". Но не е сериозно, когато на един човек му олекват думите в разстояние от 12 часа", контрира Бабикян. 

 

Нищо не можеш да омекотиш с издигането на жена-президент. Има обаче нещо, което можеш да загубиш: когато казваш думите „да сложим”, „да се напънем”. Не се слага - избира се! А тази предишната реплика е по-сексистка, макар че той едва ли е целял това. Принципът е на тази длъжност да застане най-добрият, а не този, който е с панталон или с пола", допълни пиар експертът. 

 

Според Мария Стоянова Бойко Борисов като лидер на една консервативна партия всъщност е иззел едни от основните социалистически аргументи, претенции и борби.

 

"Сега той остави българските социалисти без много възможности за действие", поясни Стоянова.