Майка и дете на косъм от смъртта при огнен ад в София

 

Бум на пожарите от началото на годината. Почти не минава ден без жертва на огъня. И днес жена и 7-годишната й дъщеря бяха на косъм от смъртта след пожар, тръгнал от отоплителен уред в дома им. 

 

Най-вероятната причина за днешния инцидент, който по чудо се размина без жертви, е късо съединение. Според официалната статистика увеличение на инцидентите няма. Факт е обаче, че в първите дни на 2015-а няма ден без жертва на пожар. 

Още по темата

 

Пожарът избухнал един час след полунощ и само късметът от това, че бдителен гражданин, който е видял горящия прозорец, е спасил майката и детето от най-лошото.

 

Детето е добре, но също се налага да остане в "Пирогов", а до фаталния пожар се стигнало след късо съединение на електрически уред. Пострадалите най-вероятно са допуснали грешки, които всеки от нас допуска всеки ден. 

 

"Най-честите грешки, които допускаме, е претоварване на техническата инсталация вкъщи или като включваме по-мощни уреди и такива, които са неизправни и може да доведе до късо съединение”, обясни Стефан Стефанов от сектор "Превенция" в Главна дирекция "Пожарна безопасност".  

 

Само за зимния сезон по тези причини са станали 200 пожара, загинали са 49 души, а пострадалите са 92-ма.

 

Само за последните 24 часа от столичната пожарна са реагирали на 22 сигнала за пожари. Пет от тях са били сериозни, а пострадалите са само майката и детето. Имало е и едно лъжливо повикване.